Breng meer kleur in je leven

Alledaagse voorwerpen in vrolijke kleuren kenmerken de schilderijen van Marianne Bego. Hoewel ze graag Franse teksten op haar doeken schrijft, heeft ze een flinke dosis Hollandse nuchterheid: “Het zijn gewoon gezellige schilderijtjes in vrolijke kleuren. Zwaarmoedigheid of somberheid hoef ik niet in schilderijen terug te zien.”

“Sinds een jaar of tien maak ik doeken zoals ik nu nog doe: met veel kleur en met voorstellingen van alledaagse dingen. Niet te moeilijk, het is bijna kinderlijk of naïef maar altijd vrolijk. Ik verzin steeds andere onderwerpen maar kom vaak terug op gebruiksvoorwerpen: koffiepotten, olijfolieflessen, taartplateaus en vazen. Ik maak ook kinderschilderijen, en dan vooral portretten van favorieten knuffels. Poppen en knuffels hebben een unieke uitstraling in hun gezicht en die teken ik helemaal na, net als een foto. Maar ik werk natuurlijk ook in opdracht. En ik maak illustraties.”

“De kleuren die ik gebruik zijn ook gewoon gezellig en vrolijk, daar zit niets diepgaands achter. Kijk maar naar mijn verfvoorraad, die zegt al genoeg: ik heb tien tubes rood, tien paars, tien blauw en wat oranje verf. Groen gebruik ik alleen voor granny smithappeltjes. Paars, rood en roze, rood met wit dus, zijn favoriet. Ik word er zelf vrolijk van.”

Zo is ze gemiddeld twee weken met een doek bezig. “Soms werk ik aan meerdere doeken tegelijk. Dan leg ik het ene weg en ga ik verder met het andere, zoals anderen voor de tv zitten te zappen. Illustreren gaat sneller. Dat gaat meestal in een keer goed. Een vierkantje hoeft ook geen perfect vierkantje te zijn en een wijnfles hoeft niet symmetrisch te zijn, dat “slordige” maakt het juist leuk en wat “stoerig”!

Ook in het materiaal waarmee ze werkt, zit die snelheid. “Voor olieverf ben ik te ongeduldig, dus ik werk met acrylverf, dat droogt sneller. Voor het mengen van verfkleuren gebruik ik geen palet - dat doe ik rechtstreeks op het doek met een plamuurmes, waardoor het doek bobbelig wordt. Zo’n katoenen doek is helemaal glad als je het koopt en dat vind